Rekonstrukcija toplane „Cerak”

Radijator

Direktor JKP „Beogradske elektrane” Vanja Vukić i predsednik opštine Rakovica Miloš Simić obišli su gradilište u toplani „Cerak” i uverili se da radovi na rekonstrukciji i modernizaciji teku prema planu.

Realizacijom projekta potrošačima će biti osigurana pouzdanija i kvalitetnija isporuka toplotne energije, postrojenje će biti energetski efikasnije, a emisija ugljen-dioksida će biti značajno smanjena. Time će preduzeće značajno doprineti unapređenju životne sredine u ovom delu grada.

Vukić je detaljno upoznao opštinsku delegaciju sa radom toplane, koja energijom i potrošnom toplom vodom snabdeva korisnike iz delova Julinog brda, Žarkova, Filmskog grada, Skojevskog naselja, Starog Ceraka, Cerak vinograda, Labudovog brda, Petlovog brda, Zmajevca, dela Rakovice, Belih voda i Vidikovca.

Projekat rekonstrukcije i modernizacije toplane „Cerak” započet je u jesen 2023. godine. Vrednost investicije iznosi 16,09 miliona evra, od čega je 11,5 miliona obezbeđeno iz zajma Nemačke razvojne banke KfW, dok ostatak finansiraju „Beogradske elektrane”. Od sledeće grejne sezone ovo savremeno postrojenje će grejati oko 30.000 stanova i gotovo 100.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Građevinski radovi na izgradnji novog dela pogona, u kojem će biti smešteni ekspanzioni sudovi se privode kraju. Nakon završetka tih radova i ugradnje opreme, biće započeto uvođenje nadzorno-upravljačkog sistema, koji će omogućiti pravovremeno i optimizovano vođenje proizvodnog procesa u toplani.

Foto by Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *