Otvorena izložba „Put duhovnosti“

izložba Put duhovnosti, Rakovica

Izložba „Put duhovnosti“ umetnika Mirjane Novković i Slobodana Nikolića je otvorena 19. septembra u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica. Izložba će biti dostupna do 1. oktobra u periodu od 8h do 20h.

Na otvaranju su posetioci imali priliku da razgovaraju sa umetnicom Mirjanom Novković i saznaju više o njenim inspiracijama i procesu stvaranja.

Ova izložba nudi jedinstvenu priliku da se duboko uroni u svet duhovnosti putem umetničkih dela koja će vas inspirisati i podstaknuti na introspekciju.

O umetnicima:

Mirjana Novković

Rođena je 1986. godine u Novom Sadu i diplomirala je slikarstvo 2010. godine na Akademiji umetnosti u istom gradu. Takođe, kao izborni predmet, pohađala je ikonopis kod profesora Vidoja Tucovića na istoj Akademiji. Učestvovala je u mnogim kolektivnim izložbama i aktivno se angažovala na raznim likovnim manifestacijama i umetničkim kolonijama širom zemlje. Takođe, posvetila se volonterskom radu na likovnim radionicama u Velikoj Hoči, Kosovu i Metohiji, u okviru organizacije “Prijatelji manastira Dečani”. Danas radi kao predavač likovne umetnosti u školi slikanja “4Art” u Novom Sadu. Njeno stvaralaštvo i životni prostor nalaze se u selu Rumenka, nedaleko od Novog Sada.

Slobodan Nikolić

Rođen je 1937. godine u Peći, a već od rane mladosti pokazivao je interesovanje za likovnu umetnost. Kada se preselio u Beograd tokom 60-ih godina, upisao je slikarsku školu u Šumatovačkoj ulici, gde je stekao znanje pod mentorstvom akademskog slikara Zorana Petrovića i istoričara umetnosti Koste Bogdanovića. Veći deo svog radnog veka proveo je radeći u Kolektivnom stanovanju radnika (KSR) pri Jugoslovenskoj železnici, što mu je omogućilo da putuje Evropom, posećuje mnoge muzeje i upozna se sa delima velikih umetnika. To iskustvo je ostavilo dubok utisak na njega i pružilo mu posebno zadovoljstvo da se posveti slikarstvu. Njegova dela su izlagana na tri samostalne izložbe u Beogradu i na jednoj međunarodnoj izložbi, gde je dobio prvu nagradu publike. Nakon penzionisanja, postao je član Likovnog kluba “Đuro Salaj”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *